6 Kasım 2010 Cumartesi

UYKU RİTÜELİ DEDİĞİM ŞEY NEDİR ? NE İŞE YARAR?

Bebeğiniz uykudan bayılıyor bile olsa, paat die alıp beşiğine koyarsanız uyumasını beklememek lazım.
UYKU RİTÜELİ denen şey ( Tracy saolsun gene) her uykudan önce ve hergün yapılan bir ritüel, bir tören. Yaklaşık 10-15 dk sürmeli ki bebek uyku saatini anlayıp hazırlanabilsin.
Çok çok çeşitli şeyler yapılabilir. Ben size örnek olarak bizimkini yazıcam. İsteyenlere fikir olur belki.

İşe Türker Kağan'da uyku sinyalleri arayarak başlarım. Göz ovuşturma, esneme, dikkat dağınıklı gibi.
İlk işarette ( derin ve uzun uyusun diye asla uzun beklemeyin. Bebekler yorulunca uykuya dalamıyorlar ve kalitesiz, sık uyandıkları bir uyku uyuyorlar) harekete geçerim hemen.
Önce oyuncaklar toplanır. Oyuncak sepetinin üstü örtülür.( Gece uykusu ise banyo bu arada yapılıyor) Tavan lambasındaki zımbırtı çıkartılır. Sonra Türker Kağan'ı kucağıma alırım. Müziğimizi koyarız. ( bizim uyku müziğimiz üstat Schumann dan Lulaby): Hala kucağımdayken kapımız örter balkon ışığını yakıp oda ışığını söndürürüz. Hatta buna Türker basar :) Gündüz uykusuysa önceden açıorum lambayı. Oyuncakları toplarken falan. Yine de söndürüyoruz yani. Sadece balkon lambamızı yakma kısmını atlıyoruz.
Yere uzanıp, bezimize bakarız, soyunup picamamısı giyeriz. Eğer çok hareketiliyse ya da sakinleşmesi uzun süreceğe benziyorsa emziğini bu aşamada veririm.
Yere  oturup Türkeri kucağıma alırım. Dik olarak. Başını yaslarım bana. Gece uykusuna hazırlanıyorsan biberonumuzu ( emzirenler için meme) burda içeriz. Biberon bitince emziği tekrar alırız. 5 dk kadar, Türker vücudunu salana dek, konuşmadan elleşmeden sadece otururuz. Dolap kapağına astığım aydedenin ışığını bazı akşamlar müziğini açarım. Onu seyreder. Lulamız var. Ninni çalıyor sarılınca, bazı akşamlar onu veririm kucağına. ( Resimlerini Türker Kağan'ın Uyku Arkadaşları kategorisinde görebilirsiniz.) Oturmak istemedği ender anlarda çalan müziğe mmm mmmm die eşlik ederim yavaşça ya da poposuna yumuşakça pat pat yaparım. Ritme uyarak.
Baktım tamamdır, olmuş Türker Kağan, şu cümleleleri söylerim aynı sırayla ve her seferinde.
"Aaa benim bebeğimin uykusu mu gelmiiiş , eveet bebeğimin uykusu geeelmiiiş,Türker Kağan'ın uyku vakti geeelmiiş. Şimdi seni beşiğine yatırıcam ve ben seni uyandırana kadar mışıl mışıııl uyuyacaksıııın.Bana ihtiyacın olursa yanında olucam merak etme. Tatlı rüyalar meleğim ve öpücük. ( gece uykusu ise ben uyandırana kadar değil sabaha kadar diyorum)
Yatağına koyarım, Uykucuyu kucağına veririm, parmaklarımla oynar 1 dk kadar ve uyur. Bazen oturmayı kısa tutmuşsak direnir. Ya 2-3 Y/K yaparım. Ağlamaz. Ayağa kalkınca yatırırm. Ya da çoook cinleşmişse " aa  Türker daha uyumaya hazır değil galiba, hadi sakinleşmek için biraz daha oturalım derim. 1 dk yeter genelde bu durumda.
İşte bizim uyku ritüelimiz. Çok kolay uyum sağladı Türker Kağan bu ritüele. Tavsiye debilirim gönül rahatlığıyla.

0 Comments: