6 Kasım 2010 Cumartesi

YATIR KALDIR (Y/K) NEDİR?

4 aylık ve beslenme aralıkları 4 saate çıkmış, doğum kilosunun 2 katına ulaşmış tüm bebeklere yapılabilen bir "KENDİ KENDİNE UYUMAYI ÖĞRETME"  sistemidir.
Bebeği bir uyku ritüelinin ardından, uyku saatinden 20 dk önce uyuması için beşiğine koyarsınız. İyi geceler deyip öpüp çıkarsınız odadan. %100 ağlar arkanızdan derhal.  Ağlamaya başlar başlamaz odasına dönün. Kucağınıza alıp sakinleştirin. Sustuğu saniye ( burası çoook önemli) yatağına yatırın. Kucağınızda tutmayın, sallamayın, odada gezinmeyin. oynamayın cilveleşmeyin.  Ağlayınca alın tekrar susunca koyun. Bu arada ağlarken "Tamam bebeğim şşşş sakiin, sadece uyuyacaksın" gibi bir cümleyi yavaşca söyleyin. Duygularını anladığınızı belli edin. " Biliyorum uyumak sana zor geliyor, ama ben burdayım. Uyumana yardımcı olmak için." Bu cümleleri kelime olarak anlamasa da ( bazılarını anlayabilir) ses tonunuz ona güven versin. Acınası, pişman vicdan azabıyla dolu bir ses istemiyoruz. Güzel birşey yapıyorsunuz, kötü değil. Bebeğiniz yalnız değil. Yanındasınız. Ve uyumayı öğretiyorsunuz. Bu şekilde bebek  sakinleşip kalkmayana kadar devam edin. Fizik kuvvet ve sağlam sinir ister. İlk seferinde defalarca yapmanız gerekebilir. Ama çok kişi tarafından ve binlerce bebekte denemiştir ve sonuç vereceği garantidir.
9-12 ay arası bebeklere yatır kaldırın nasıl yapılacağını anlatıcam şimdi.
Bu bebekler artık kolayca oturabilmekte ve yataklarında ayağa kalkabilmekteler. Bu yüzden kaldır değil de yatır kısmını uyguluyoruz. Yatırıp odadan çıktınız. Ağladı geri döndünüz. Zaten ayakta olacaktır büyük ihtimal. Kolunuzun birini dizlerinin arkasına koyun. Sarılın. Yukardakine benzer cümlelerle sakinleştirn. Sakinleşince Dizlerinin arkasındaki kolunuzla hoop yatırın, ağlayınca ayağa kalkana kadar bekleyin hoop bir daha. Çok fazla ve sinirle ağlamadıkça yataktan alıp kucaklamayın. Sırtını yay gibi gererse, sizi iterse yatağına koyun. Bekleyin.  Ağlarken, " tamam bebeğim ağlayabilirsin. Ben yanındayım" deyin. Sakinleşince yine yatırın.
 Artık çok bilinçli aylarındalar. O yüzden 4-5 aylık bir bebek bu sisteme 2-3 günde cevap verirken, 9-12 aylıklar biraz daha direnebiliyorlar. Ama en uzun 1 hafta sürüyor. Türker Kağan 3 günde başardı.
Yatıp sakinleşince yatağın yanında bir sandalyede  oturun ve derin uykuya dalana kadar ( bebeğe göre değişir. 10dk ile 30. dk arası) asla yanından ayrılmayın. Ara ara başını kaldırırsa " Tamam bebeğim, burdayım, sen güvenle uyu" diyebilirsiniz. Bu şekilde 1 hafta devam.
1 haftadan sonra sandalye olmasın odada ve siz ayakta durun. Sakinleşince biraz geri çekilin. Hergün mesafeyi biraz daha  açarak 1 hafta devam edin.
Son aşama: Sakinleşince siz uzaklaşın ama odada kalın. Ortalığı toplayın ( görüş alanında olmadan) benim gibi bi köşede notlarınız yazın ne olursa. Bu da bir hafta sürecek.
Sonrasında yatırıp odasından çıkabileceksiniz. Zor mu geldi size ?
E bana da gelmişti ama değil. Annelik 24 mesai isteyen bir iş. Ayakta sallamak, memede uyudu sanıp yatağına koyunca zıpladığını görmek, gece boyu defalarca uyanması....
Bunlarla uğraşacağınıza 3 hafta da sorunu çözebilirsiniz. Artık kendisi uyuduğu için gece uyandığında aynı şekilde kendisi uykuya dalabilecek ve size seslenmeyecektir.Türker Kağan bunu yapıyor artık. Sadece ağrısı varsa, üşümüşse ya da kabus görmüşse beni istiyor.
Darısı başınıza.  :)

0 Comments: