10 Kasım 2010 Çarşamba

NEDEN FERBER'E GEÇTİK ?

Çünkü Tracy ile olmadı da ondan. Bu yöntemi de denemeye karar verdim. Bir kaç kitap daha okudum bu arada. Manyak olucam artık. Okumayacam.
Jodi A. Mindell die bi hatun bu son kitabı yazan. Uzmanlık alanı uyku bozuklukları.  Bebek ve yetişkinlerde çok sayıda araştırması olan bi klinik psikolog.
Özetle ve ısrarla şunu söylüyor:
" İster bebek, ister çocuk, ister yetişkin, hepimiz sabit periyotlarla uyanırız. Ancak bu  esnada uykuya daldığımız şartlardan biri bozulmuşsa uyandığımızın farkına varırız. Yastığımız düşmüştür, eşiniz yanınızda değildir, bebekler için emziği yoktur, sallanarak uyuyorsa sallanmıyordur, memede uyumuşsa meme yoktur v.b. Bu yüzden kendi kendine uyuyabilmek, gece uyanmalarını ortadan kaldırmanın tek yoludur."
Evet doğru. Türker Kağan, saat başı bu yüzden ayakta. 2 gece uyanmadan uyudu. Daha doğrusu kendi kendine uyumayı başardı uyanınca. Neden bilmiyorum. o günlerin notlarını okumaktan içim şişti.
Eğer kendi kendine uyumayı öğretmenin yolu ağlatmadan Tracy ile olmadıysa Ferberle olacak. Bunu denemezsem yarım yapmış gibi hissedicem. Nedir bu Ferber Metodu peki ? Şudur:
"
Çocuğun Kendine kendine uyumasını sağlamak: Ferber Yöntemi nedir?

Boston Çocuk Hastanesi Pediatrik Uyku Bozuklukları Merkezi Direktörü Dr. Richard Ferber'in uyku eğitimi yöntemi Amerikan Pediatristler Akademisinin bebeklerin uykularını en iyi şekilde alabilmeleri için kendi kendilerini teskin etmeyi öğrenmeleri gerektiği yönündeki temel teorisine dayanıyor.

Ancak Dr. Ferber altı aylık ve daha büyük olan ve uykuya dalmak için sallanmak ya da emzirilmek gibi "uykuyu anne-baba ile ilişkilendirme" gereksinimi duyan bebekler için daha yapılandırılmış bir program öneriyor.

Bebeğin anne-baba tarafından teskin edilmesinden, kendi kendini teskin etmesine geçişi sağlayan Ferber yöntemi aşamalı ancak katı bir teknik. Yaygın inanışın aksine Dr. Ferber ne bebeğin kucağa alınmasının bebeği şımartacağını ne de anne-babanın hiç bir şey yapmadan bebeği yalnız başına ağlamaya terk etmesini savunmuyor.

Ne yapmanız gerekiyor?
Bebeği sakinleştiren ve uyku zamanın geldiği sinyalini veren bir uyku öncesi rutini oluşturun. Örneğin banyo yaptırmak, bir masal okumak ve bebeğe sarılmak gibi.

Gece beslenmeleri devam ediyorsa; bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesinden önce; gece beslemelerinin yerini bebeğin sırtını sıvazlamak, hafif hafif poposuna vurarak pışpışlamak gibi anne-baba müdahalesini içeren bir yöntemin almasını sağlayın.

Her gece bebeği henüz uykuya dalmadan önce yatağına koyun. Bebeğin sesini kolayca duyabileceğiniz bir yerde, ancak farklı bir odada uyuyun. Düzenli aralıklarla bebeğin yanına gittiğinizde bebeği kucağınıza almayın, sallamayın ve beslemeyin. Bunun yerine sizin sesinizi duymasını sağlayın ve karnını ya da poposunu okşayın. Bebeği rahatlatmak için odaya her gidişinizde sadece iki veya üç dakika bebeğin odasında kalın. Zaman içinde Bu süreleri size en uygun zamanı bulacak şekilde ayarlayın.

Bu düzeni oturttuktan sonra bebeği kendi kendine uyumaya alıştırmak için aşağıdaki yöntemi uygulamaya başlayabilirsiniz:

Birinci gün
Yanına giderek bebeği rahatlatmadan önce beş dakika ağlamasına izin verin. Bir sonraki seferde 10 dakika ve daha sonra 15 dakika bekletin. Bebek 15 dakikadan sonra halen ağlamaya devam ediyorsa, gecenin geri kalan kısmında bebek uykuya dalana kadar, rahatlatmak için yanına gitmeden önce 15 dakikalık bekleme süresini uygulamaya devam edin.

İkinci gün
Yanına gitmeden önce bebeğin 10 dakika ağlamasına izin verin. Daha sonraki seferde bebeğin yanına gitmeden önce 15 ve sonra da 20 dakika bekleyin. Bebek uykuya dalana kadar sakinleştirmek için yanına gitmeden önce 20 dakika beklemeye devam edin.

Üçüncü gün
Yanına gitmeden önce bebeğin 15 dakika ağlamasına izin verin. Daha sonraki seferde bebeğin yanına gitmeden önce 20 ve sonra da 25 dakika bekleyin. Bebek uykuya dalana kadar sakinleştirmek için yanına gitmeden önce 25 dakika beklemeye devam edin.

Üçüncü günün sonunda çocukların çoğu kendi kendine uykuya dalmayı başaracak ve bir haftanın sonunda ise bu yönteme mutlaka cevap vereceklerdir. Aksi halde çocuk doktorunuzla durumu görüşün.

Tekniğin hoşunuza gidebilecek yönleri
Kısa süreli üzüntü ve zorluk, ardından uzun süreli uyku: Sadece birkaç zor gecenin ardından bebeklerin çoğu kendi kendini teskin etmeyi öğrenir.

Bazı uzmanlar ve ebeveynler bebeğin kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesinin bağımsızlık yönünde önemli bir adım olduğunu düşünmektedirler.

Gece uyanmalarının azaltılması ve evdeki herkesin uykusunu daha iyi almasının sağlanması açısından bu yöntem son derece başarılıdır.

Tekniğin olumsuz tarafları
Bu yönteme kalbin dayanması kolay değil! İlk anda birkaç gün kısa bir süre gibi gözükse de, birçok anne-baba bebeğin uzun süre ağlamasına dayanamamakta ve dolayısıyla önerilen takvimi uygulayamamaktadır.

Bazı uzmanlar da bebeğin uykuya dalana kadar ağlatılmasının anneyi bebeğinin ihtiyaçlarına karşı duyarsızlaşmaya teşvik ettiğini ve ilk yılda bebekler için anne-babalarının kendilerine cevap ve güven vermesinin, kendi kendilerini teskin etmeyi öğrenmelerinden daha önemli olduğunu savunuyorlar."
(http://www.annecocuk.com/ dan alıntıdır)
Budur işte yöntem.
Uygulamaya başladık. Bugün ikinci gün. Bakalım  ne olacak. Blogcu annelerin büyük çoğunlu bu yöntemi kullanmış ve başarmış. Hatta tam benim durumumda olanlar da var. Yani Tracy elinde patlayıp teselliyi Ferberde arayanlar.
Ben okuduğum ve cesaret bulduğum bir blogu paylaşayım sizlerle :
Ben çok faydalandım kendisinde. gıyabında saolsun varolsun :)

0 Comments: