6 Eylül 2011 Salı

Bebeğim Uyumuyor Diyen Bütün Annnelere

Bebeğim uyumuyor, yeteri kadar uyuymuyor, gece uyanınca emmeden uyumuyor,  oturup oynamak istiyor, sabah çok erken kalkıyor, gece çok sık uyanıyor vsvsvsvsvsvsvsvs

Merhaba dertli anneler, sizi daha da dertlendirecek bir haberim var. Bebeğiniz uyumuyor değil aslında, SİZ bebeğinizi uyutamıyorsunuz.

Girizgah olarak uykunun anatomisiyle ilgili uzuuuun satırlar döşemeyeceğim meraklanmayın. Bu bilgiler de lazım ama bunları gerekli konularda alacaksınız..

Her bebeğin fizik ve ruh yapısı farklıdır. Kimisi uykucu, kimisi tavşan uykulu kimisi de uykusuzdur. Yine de bebeklerimize rağmen, bebeklerimize uyumayı öğretebiliriz.


Uyku; dil gibi, yemek yemek gibi, yürümek gibi hem içgüdüsel olarak tetiklenen hem de öğrenebilen bir gereksinim. Bebeği düzenli uyuyan bir anne, sağlıklı, huzurlu ve mutlu olur. Güzel uyuyan bir bebek de iştahlı, güzel gelişimli, kolay odaklanabilen ve sakin bir bebek olur.

Öncelikle bebeğinizin gerçekten bir uyku problemi var mı ona bakmak lazım ? Eğer bebeğiniz :

1- kendi yatağında uyumuyorsa
2- belli bir propa bağlı olmadan ( emzik,biberon, anne memesi ) uykuya başlayamıyor ve devam edemiyorsa
3- diş ya da bir hastalık hali hariç geceleri uyanıyorsa
4- uykuya kendi kendine dalamıyorsa

evet, uyku problemi olan bir bebeğiniz vardır..

Uyku eğitimi, normal şartlar altında
doğum kilosunun 2 katına gelmiş
6 ayı doldurmuş
gece beslenmesini kesmiş
fiziki  ya da zeka ile ilgili bir problemi olmayan bütün bebeklere uygulanabilir.

Uyku eğitimini anlatmaya geçmeden önce, bebeklerin fiziki çevreleri nasıl onların uyku düzenlerini etkiler, ona bir bakmak lazım...

Şu tür bebekler uykuya kolaylıkla dalamayacaklardır:

Aşırı uyarılmış ( tv, yeni bir çevre, yeni arkadaşlar, travma yaşayan bebekler)
Aşırı yorulmuş
Acıkmış
Uyku saatinin geldiğinden habersiz
Aşırı yemiş
Odasındaki bir fiziki varlıktan rahatsız
Hergün aynı saatte yatağına gitmeyen

Bunlardan biri ya da birkaçı bebeğinizde varsa, uykuya dalmasını beklemeyin. Emin olun siz de uyuyamazdınız. Bunları yakından inceleyelim:

Aşırı uyarılmış bebek: Bütün gün ya da günün 1/3 üçünden fazla bir zamanda, tv, yüksek sesli müzik gibi uyaranlara maruz kalan bebekler, aşırı yüklenmeyle karşılaşırlar. Anlam veremedikleri milyonlarca kare beyinlerindedir ve uykuya dalışın anahtarı olan gevşek hale ermeleri mümkün değildir. Yeni başlanan kreş, yeni oyun grubu, ev taşınması gibi sebepler de uykuyu etkiler.

Aşırı yorulmuş bebek: Biz yetişkinler yoruldukça ağırlaşırız ancak bebek milleti kudurur.. Bu böyledir. Uyku saati kaçtığı halde, ortalıkta pire gibi zıplayan çocuk, uykusu gelmediğinden değil, ne yapacağını bilemediğinden bu haldedir. Aaaa, şimdi yatırsam hayatta uyumaz, cin gibi cin denen çocuklardır bunlar.


Uyku saatim mi geldi ?
Biz yetişkinler kolumuzdaki ya da duvardaki saatlerimize bakarak, günümüz organize ederiz. Bir bebeğin bu şansı yoktur. Bebeklerin iç saatini kuracak olan, onların bakımıyla sorumlu kişidir. Bebekler ancak rutin bir günlük hayatları olursa, iç saatlerini düzenleyebilirler. Uyanış, kahvaltıi oyun, öğle yemeği ........................ akşam yemeği, banyo, uyku gibi bir rutininiz yok ise, bebeğiniz neyi ne zaman yapacağını bilemez. En kısa zamanda onun gününü programlayın. 11:25 ara öğün 14:21 park gibi bir düzenden bahsetmiyorum elbette. hergün aynı sırayla aynı olayların birbirini izlemesinden bahsediyorum..Sıkıcı mı dediniz ? Emin olun bebeğiniz buna bayılacaktır.

Aç/ Tok

Bunu yazmaya gerek yok ama çok yemiş ya da aç bir bebeğin de sağlıkla uyuması mümkün değildir.

Odasından Rahatsız Bebek: Odası çok sıcak, çok soğuk ya da çok gürültülü olabilir. Çok karanlık ya da  aydınlık olabilir. Battaniyesi kaşındırıyor ya da gece lambasının yanındakli ayıcık acaip korkunç gölgeler yapıyor olabilir. Bebeğinizin yatağına yatarak, onun ne görüp hissettiğini anlamaya çalışmak genelde bu durumu çözer..


Yarın, uyku eğitiminden önce yapılması gereken hazırlıklarla ilgili yazacağım.. hepinize bol uykulu günler ve geceler :)

3 Comments:

pr said...

bu seriyi merakla okuyacağım, çünkü ben de şuan 15 aylık olan ve yanına yatarak ya da kucağımda gezdirerek uyuttuğum oğlumun 2 yaşına doğru kendi kendine uyumasını planlıyorum..umarım planladığım gibi de olur..sevgiler..
(bu arada hem evliliğiniz hem küçük çorap'ınız hayırlı olsun;))

Unknown said...

Çok teşekkürler Anne :))

Adsız said...

kesinlikle takip ediceğim artık 4de uysnmsk istemıoruum:))