10 Ağustos 2012 Cuma

ACEMİ ANNELERE: BEBEKLERİN AĞLAMA KILAVUZU



Konuşamayan bebekler için ağlamak, bir tür kelime kullanımı, ebeveyn ile iletişime geçme sanatıdır aslında. İhtiyaç ve sıkıntılarını dile getirebilmeleri için sahip oldukları tek iletişim şeklidir. Bu yüzden çok önemlidir.

Henüz yeni doğurmuş, çok tecrübesi olmayan anneleri delirme ve çaresizlik noktasına getirebilir uzun ağlamalar. Ancak bununla da başedebilirsiniz. Bebekler neden ağlar? Ve neden ağladıklarını nasıl anlarız ?

Öncelikle kucağınıza almadan önce, ağlayan bebeğinizi sırtüstü yatırın ve 20-30 saniye gözlemleyin. Kendini yalnız hissetmemesi için, sakin bir sesle konuşup  gülümseyin. Elleri nerede, ayakları nasıl, ağlama şekli nasıl, bunu gözlemleyin.İşte bir kaç ipucu:

Açlık:
Aç bebek ağlar. Ağlarken kısa ve kesik kesik, öksürmeye benzer bir ses çıkartır. 3 aydan küçük bebekler, ellerini, beslenme üçgeni denen bölgelerine götürürler, Burun,ağız ve çeneden oluşur bu bölge. Daha büyük bebekler ise, ellerini emme, emziği hzılı hızlı emip, ağzından fırlatma gibi belirtiler verirler. Şanslısınız, besleyince susarlar :)

Gaz:
Bizim de çok uğraştığımız bir konu gaz. Acılı, keskin ve çığlık gibi bir ağlama belirtisidir. Bağırsak gazlarında ayaklar karına doğru çekilir, karnına doğru bükmek istediğinizde, sırtını ve bacaklarını yay gibi gererek direnir çünkü içerideki gaz canını acıtır. Mide gazında ise, beslenmeyi yarıda kesme ya da beslenme sonrasında ise, ekolları sert hareketlerle sallama ve yüzüstü yatmak istememe en büyük belirtidir. Mide gazı sırtının alt bölgesini ovalamak suretiyle çıkar, vurmak iyi bir yöntem değildir. Özellikle reflülü bebeklerde, reflünün artmasına yol açar. Sırtını ovarken, ayaklarını yukarı bükmek de işinizi kolaylaştırır.  Bağırsak gazlarında ise, göbek deliği ile, bez bölgesi arasında kalan düz alanı saat yününde ovmak( ılık zeytinyağı çok işe yarıyor) , bacaklara bisiklet hareketi ve bebeği  öne arkaya yatırıp kaldırmak çok işe yarar.

Uyku:
Uykusu gelmiş bebek, özellikle de sizin yardımınızla uyuyorsa ağlar. Gözlerini ovuşturur. Eeee Eeee benzeri yinelenen ve mızırtı düzeyinde ağlamalar yapar.

Burun Tıkanıklığı:
Nefes alamamak da çok sık rastlanan bir ağlama nedenidir. Hasyalık ya da başka sebepler dolan minik burunları rahatlatmak çok işe yarar.

Aşırı Ajitasyon:
Evde gayet konservatif yaşayan bu minikler, kalabalık, yüksek ses, aşırı kucaklanma ve mıncıklanma, parlak ışık gibi etkenlere de çığlık ağlaması ile yanıt verirler. Kucağınıza aldığınızda, rahatsızlık kaynağına arkasını döner ve başını sizin göğsünüze gömer. Hızlıca, loş ve sakin bir ortamda, güven verici bir objeyle ( oyuncağı, bataniyesi, emziği, beslenme vs) sakinleştirmelisiniz.

Can Sıkıntısı ve Deşarj İhtiyacı :

Bütün gün yatan, uyuyan ve beslenen yürüme öncesi bebeklerin canı çok sıkılır. Gerçekten. Yattığı yeri değiştirmek, elinde bir şey tutabiliyorsa minik yumuşak objeler vermek, ona şarkı söylemek işe yarar.

Ancak ne olursa olsun, normal ve sağlıklı bir bebek günde en az 2 saat ağlar. Bu zararsız ağlamalarda genelde gözyaşı olmaz, size bakmazlar, kucakta susmazlar. Sakin bir ortamda, rahat ettiği şekilde bir süre ağlamasına izin vermek yerinde olur. Biriken enerjilerini attıkları zaman daha iyi beslenecek ve daha güzel uyuyacaklardır.

1 Comment:

Unknown said...

çorap
ailesi güzel bi isim olmuş :)