7 Eylül 2011 Çarşamba

Bebeğim Uyumuyor Vol.2

Meğer bebeklerin uyku konusu cidden yaraymış annelerde.. Onlarca soru ve sorun geldi arkadaşlardan. Sırayla cevaplayacağım hepsini..

Dipnot:  Bu kadar ahkam kesme hakkını nereden bulduğumu merak edenlere :)

Türker; en kalabalık ortamlardan, yaşıtlarının yanından bile " haydi oğlum, uyku vaktin geldi, öpücük yolla, baybay yap" dememle beraber, hooop die elimi tutar ve odasına gider. Bu şaşmadı hiç.

Uyku saati geçmişse yanıma gelip " anne menim uukuum deldii" der ve gider yatar. Kendisi yatar evet.

Seyahatler, onun bunun evi, oteller, bbayla gemideki hayat bile uyuma saatini ve şeklini değiştirmez.

Kabus görme yaşına kadar deliksiz uyurdu, şimdi bazen kabusla uyanıp geri uyuyor.

Uyku eğitiminden beri 11 diş, emziği bırakma, biberonu bırakma, 20 küsur hastalık, Mavi marmara olayı, kaşının yarılması, anneden ayrı bir gece de dahil çok olay yaşadı ama düzeni hiç bozulmadı..

Ben ahkam kesme hakkımı burdan alıyorum. Ayrıca büyük oğlum da evinde anansının koynunda yaytarken, burda aynı şartlarda kendi yatağında yatar..

Maşallahları alayım lütfen :)

Darısı başınıza diyerek başlıyorum efendim :)

BİR PROP NESNESİYLE UYUMA

Bir prop nesnesiyle uykuya dalmak, en sık görülen duurmlardan biridir ve neyseki halli çok kolaydır.
Bu ne demek ? Bebek;

Anne memesi, biberon ya da emzik gibi bir ARAÇ kullanarak uykuya dalıyor demek. Dikkat ettiniz mi prop nesnesiyle  uykuya dalan bebekler, sıklıkla gece uyanırlar ve aynı nesneyi almadan sakinleşip uyuyamazlar.

Bunun sebebi şudur :

BÜTÜN İNSANLAR;  gece uykuya daldıkları andaki fiziksel şartların, gece boyu devam etmesiyle deliksiz uyuyabilirler. Her insan uyanır, bebek ya da büyük. Eğer belli bir süre uyanık kalırlarsa bunu anımsarlar, aksi halde anımsamazlar. Uykuya dalarken üstünüzde olan battaniye düşmüşse, yastığınız kaymışsa ya da kocanız/karınız yataktan kalkmışsa uyandığınızda tekrar uykuya dalamazsınız.

Bebeklerde de bu böyle. Ağzında anne memesiyle uyuyan bir bücür, uyandığında memeyi bulamazsa çığlığı basacaktır, ya da biberonu ya da emziği...
2+2=4

Bunun çözümü ( ve daha birçok sorunun çözümü) bebeğiniz uyanıkken yatağına koymek ve kendi kendine uyumasını sağlamaktır.

YÜRÜMEYE BAŞLAYAN BEBEKLER

Yürümeye başlayan her  ama her bebeğin uykusu bir dönem bozulacaktır. Yere paralel gecen aylardan sonra birden  bire kavuşulan bu 90 derecelik açı, her canlı için ciddi bir adımdır. Bu sebeple uyku eğitiminin bu dönemden önce tamamlanması en akıllıca çözümdür.

GECE UYANIYOR VE OYUN İSTİYOR

Olabilir :) O istiyor diye balkondan atlamayacağınız gibi oyun da oynamayacaksınız elbette. Sakin bir sesle, " Şimdi uyku vakti bebeğim, oyun vakti değil. " demeniz ve bunu tekrarlamanız GENELDE 3-4 gün içinde sonuç verecektir.

SALLANARAK, KUCAKTA VB UYUYOR

Bebeğiniz sallanmayı ya da kucakta uyumayı bilmiyordu. Bunu siz öğrettiniz. Hep 4 kilo kalmıyorlar değil mi :) Bunu öğrendiyse, kendi kendine uyumayı da öğrenecektir meraklanmayın :) Bu ve bunun gibi şekillerde uyuyan bebekler, gene uyku geçiş evresinde, sallanmıyor durumda ya da kucakta  olmadıklarından uykularına geri dönemezler.


Daha yüzlerce sebep yazabilirim buraya ama gerek var mı ? Görülüyor ki kendi kendine uyuyamayan bebeklerin büyük çoğu, gece boyu da uyuyamayacaklar. Sabah çok erken kalkacaklar. Ve benzeri....

Bir sonraki yazı, bebeğinize uyku eğitimi vermenin püf noktaları hakkında...

2 Comments:

Adsız said...

Sevgili Nilüfer yazılarının devamını heyecanla bekliyorum. Umarım işimize cok yarayacak senin tecrubelerini aktarman. Teşekkür ederiz.Burcu-Mehmetefe

Unknown said...

Teşekkürler Burcu :)