10 Kasım 2010 Çarşamba

YEİ ANNE-BABALARA UYUMA TAKTİKLERİ

Yeni Anne Babalara Uyuma Taktikleri
Yeni anne-baba olmuş çiftler için rahat bir uyku hayal gibidir. Ama aslında birtakım önlemler alarak uykularınızın bölünmesini engelleyebilirsiniz. İşte, yeni doğan bebeğinizle birlikte harika bir uyku için 9 öneri.

Bebeğinizin doğduğu ilk günlerde deliksiz bir uyku uyumanız ne yazık ki, mümkün değildir. Emzirme, uyutma, ağlamasını susturmanın yanı sıra bebeğinizin gündüz ve gece ayrımını henüz yapamamış olması, gecelerin yarısını uyanık geçirmenize sebep olur.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda büyük ihtimalle hem gündüz hem de gece uykuları düzene girmiş demektir. Ancak bebeğiniz hala gecenin tamamına yakın bir bölümünü uyanık geçiriyorsa onu geceleri uyumaya alıştırmanız gerekiyor. Gelelim deliksiz bir uyku çekebilmeniz için hazırladığımız 9 önerimize:

1- Uykuya hazırlık
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda pek çok şeyi anlamaya başladığı için uyku öncesi yapılan hazırlıkların da farkına kolaylıkla varır. Büyük bir ihtimalle bebeğinizin gündüz düzeni oturmuş durumdadır. Belli zamanlarda yemek yiyip, belli zamanlarda da oyuna vakit ayırıyor olmanız doğaldır. Vücut saati genelde yemek saatlerine göre kurulur. Bu yüzden uyku hazırlıklarını da akşam yemeği ile birlikte başlatın. Belli bir süre sonra akşam yemeğinin ardından günün sona ermesinin yaklaştığını anlayacaktır. Yemekten sonra bebeğinize bir kitap okuyun, ona bir şarkı söyleyin. Bu arada aktivitelerinizin fazla hareketli olmaması ve bebeği heyecanlandırmamasına dikkat edin. Son olarak onu yıkayın ve dişlerini fırçaladıktan sonra yatağına yatırın... Bir süre sonra bu ritüellerin uykuyla bağlantısını kuran bebeğiniz, dişleri fırçalanırken esnemeye başlayacaktır, önemli olan her gün aynı sıralamayı uygulamaktır.

2- Oyun zamanı
Şimdiye kadar bebeğinizin yatağına bir oyuncak koymaya çekinmiş olabilirsiniz. Ama bebeğiniz yatağında rahatlıkla hareket edebiliyor ve dönebiliyorsa yatakta bulunan bir oyuncak ona zarar veremez.

Bebeğinizi yatırdığınızda ne çok büyük ne de çok küçük olmayan yumuşak bir oyuncağı da yanına yerleştirin. Bir süre sonra bu oyuncak ona uykuyu çağrıştırmaya başlayacaktır... Hatta gece uyandığında bile yanında oyuncağını gören bebek daha rahat uykuya dalacaktır. Ancak bebeğinizi yatırır yatırmaz odasından ayrılmayın. Hatta onu yatağa koymadan önce bir süre kucağınızda tutun ve oyuncağının onu yatakta beklediğini söyleyin.


3- Fazla gündüz uykusu
Bebeğiniz gündüz fazla uyuyor ya da akşam saatlerine kadar uyuyorsa gece uykusuna dalması zorlaşabilir. Bu yüzden onu akşamüstü belli bir saatten sonra asla uyutmayın, hatta uyuduğunda uyandırın. Bebeğinizin gece deliksiz uyumasını sağlayacak gündüz uykusu kombinasyonunu bulana kadar denemeye devam edin. Kimi bebekler gündüz düzenli uyuyunca geceleri de daha huzurlu uyuyabilirler. Bu yüzden size hangi uyku düzeninin uyduğunu deneyerek bulmanız gerekir.

4- Anne-baba yatağı
Yapılan son araştırmalar 6-9 aylık olana kadar anne-babasının yatağında yatan bebeklerde "Ani bebek ölümü sendromuna" daha az rastlandığını ortaya çıkarmış. Ancak bu aylardan itibaren bebeğin uykusu daha hafiflemiş olur, yatakta yapacağınız bir hareket, öksürme onu uyandırmanıza sebep olabilir. Bir de uyandığında yeniden uykuya dalması güçleşir. Dolayısıyla bu aylarda bebeğinizle yatağınızı ayırmanız uygun olur. Bebeğin yatağını hayatı tamamen düzene girince ayırın. Örneğin, çalışmaya başladığınız zamanla bebeğin yatağını ayırma zamanı çakışmamalıdır. Eğer böyle bir çakışma söz konusu olursa bebeğinizin yatağını ayırma işlemini 10 aylığa kadar bekletebilirsiniz.

5- Onu dışlamayın
Genellikle bebeklerin son derece sessiz ve canlılıktan uzak ortamlarda rahat uyuduğu düşünülür. Ancak kimi bebekler bu kadar sessizlikte uykuya dalamazlar. özellikle günlerini kalabalık ve gürültülü ortamlarda geçiren bebekler için aşırı sessizlik uyumayı engelleyici bir unsur oluşturur. Bu yüzden bebeğinizin odasının kapısını kapamadan, sizi uzaktan uzağa duyabilmesini sağlayın. Bir de karanlık yerine zayıf ışıklı bir gece lambası ile uyumak bebeğinizin daha çok hoşuna gidebilir. Kimi bebekler ise müzik eşliğinde uyumaktan hoşlanırlar. Uyumasına yardımcı olacak müzikler çalmak ya da odasının duvarlarına pastel renkli imajlar yansıtan, müzikli oyuncaklardan bir tane edinmek bebeğinizin geceleri deliksiz uyumasına yardımcı olabilir.

6- Gece maması
6-9 aylardan itibaren bebeklerin gece beslenme ihtiyaçları ortadan kalkar. Özellikle katı besinlere geçen bebekler geceleri acıkmazlar. Bebeğiniz yine de uyanıp, biberonunu arıyorsa asıl derdi, büyük olasılıkla açlık değil rahatlama isteğidir. Bir süre onu kucağınıza alıp sakinleştirin. Kısa bir dönemin sonunda geceleri uyanıp, ağladığında büyük bir kazancı olmadığını görüp bu alışkanlığından vazgeçecektir. Bebeğinizin gece mamalarını kaldırmak istiyorsanız biberonuna mama yerine su doldurun. Buna kanmıyorsa sulandırılmış süt doldurun ve süt miktarını giderek azaltın. Bu onun mama isteğini kıracaktır.

7- Erken uyanma sistemi
Özellikle yaz aylarında odasına erkenden dolan güneş ışınları bebeğinizi gereğinden önce uyandırabilir. Bunu önlemek için bebeğinizin odasının perdelerini koyu renk seçebilirsiniz. Böylece ışıktan rahatsız olmaz. Ya da panjurlarınız varsa onları kapatarak bu işlemi geçekleştirebilirsiniz. Bebeklerin çoğu uyandıklarında kendilerini belli bir süre oyalayabilirler. Bebeğinizi uyanır uyanmaz yatağından almayın ve kendini oyalamayı öğrenmesini sağlayın. Yatağına oyalanabileceği birkaç oyuncak ve kitap koyun.

8- Başarıya giden 3 adım
Eğer her şeye rağmen gece uykularını oturtamadıysanız yeni bir yöntem denemeniz gerekir. Bu yöntem sadece 6 aylıktan büyük bebeklere uygulanmalıdır. Genellikle bir haftada başarıya ulaşan bu yöntemle bebeğiniz kendi kendine uyumayı kesinlikle öğrenecektir.
* Bebeğiniz ağladığında onu yatağında sakinleştirin: Bebeğinizi yatırın ve ona "iyi geceler" deyin, bir süre odasında oyalanın. Daha sonra ona yeniden "iyi geceler" deyin. Böylece yapacak işleriniz olduğunun farkına varıp, kendi kendine uyumaya başlayacaktır.
* Ağlarsa biraz uzaklasın: Siz odasınday-ken ağlamaya başlarsa bir adım geri atın, ama odadan dışarı çıkmayın. Konuşarak ona orada olduğunuzu hissettirin.
* Yavaş yavaş uzaklasın: Sonunda odadan çıkın, ama birkaç dakika sonra yeniden yanına gidin. Siz dışarıdayken bebeğiniz yalnız kaldığı için ağlayacaktır. İlk gece odasına defalarca gitmeniz gerekebilir, ama onu asla yataktan kaldırmayın. Yanına gitme sayınız günden güne azalacaktır. 4. geceye kadar her şey yolunda giderken 5. gece bebeğiniz her şeyi en baştaki haline getirebilir. Bu, cesaretinizi kırmasın. Bir hafta sonunda bu yeni uygulamaya alışmış olacaktır.

9- Son sığınaklar
Eğer yukarıda verdiğimiz öneriler de işe yaramazsa bir de şunları deneyin:

* Bebeğiniz yattığı zaman siz de yatın. Bütün işlerinizi buna göre ayarlayın. Hatta telefonun bile çalmamasını sağlayın.
* Hafta sonu bir gün siz bir gün de eşiniz erken kalkarak bebeği oyalarken diğeriniz eksik kalan uykusunu tamamlayabilir. Uykusuz gecelere karşı direncinizi arttırabilirsiniz.
* Arada bir geceyi arkadaşınızda ya da akrabanızda geçirin ve bebekle eşiniz ilgilensin.
* Bazen de bebeğinizin yanında bir yakınınız kalırken siz eşinizle bir gece baş başa dışarı çıkın, hatta o geceyi bir otelde geçirin.




Kaynak: Bebeğim ve Ben Dergisi

0 Comments: