14 Kasım 2010 Pazar

Öksürük, Aksırık, Bronşit ve Grip Mevsimi



Ne olursa olsun, ne yaparsak yapalım kaçıılmaz olarak bunları yaşıyor bebecikler. Türker' de ağır bir bronşiti yeni atlatıyor. Hastalık çocukların ve bebeklerin kilosunu, gelişimini ve huyunu suyunu komple etkileyen bir faktör. Aileye yüklediği manevi ve maddi yük de cabası. E peki napalım da mümkün mertebe uzak duralım bu illetlerden ?

Tedbir olarak biz :

C vitaminini eksik etmeyelim. Mevsim uygun. Portakal, mandalina hem güzel hem ucuz. Bolca yesinler. Balık mutlaka öğünlerinde olmalı haftada 2-3 kez. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek besinleri seçip yedirelim.

Kat kat lahana adam gibi giydireyelim. Terleme en büyük hastalık davetiyesi. Bu havalarda biz bir kısa kollu badi, bi uzun kollu sweatshirt giyiyoruz evin içinde.Bir de eşofman ve kısa çoraplar. Ev ayakkabısı giydiriyorum mutlaka. Yatarken de uyku tulumu ve içine sadece badisi.

Banyodan sonra iyi koruyup hemen giydirelim. Özellikle çocuk parkı, şehir içi otobüs, doktor kontrolü gibi mikroplu ortamlardan eve dönünce mutlaka ama mutlaka banyo yaptıralım. Yüzü ve saçı hariç tüm vücuduna antibakteriyel sabun kullanalım. ( sadece bu yerlerden sonra) Normal banyoları bebek şampuanı ve sabunuyla yapmakta bir sakınca yok. (Antibakteriyel sabunlar pişik tedavisinde de etken)

Bol bol sıvı tüketmesini destekliyelim. Balla tatlandırılmış,ıhlamur, papatya çayı, taze meyva suları, süt, kompostoların sularını gibi.

3 yaşına kadar kullanacağımız multvitamin şurubunu ( hangi marka kullanıyorsanız) hele de bu mevsim hiç ihmal etmiyelim.

Eee hasta olduk şimdi ne olacak ?
  
Uykusuna dikkat edelim ve gün içinde aşırı hareketli olup terlemesine ve yorulmasına engel olalım.

Dr.u tarafından verilen ilaçları, özellkle de antibiyotiğini mutlaka saatine uygun ve sonuna kadar kullanalım.

Hasta diye banyo yaptırmaktan ve  açıkhavaya çıkarmaktan kaçınmayalım.
m
Rahat uyku için kat kat giydirmeyelim, odasını çok ısıtmayalım (22-24C ideal) ve burnuşu tıkalıysa mutlaka açalım.

Bronşlanı ve öksürüğünü rahatlatmak ve balgam atımını kolaylaştırmak için ( süt annemiz Çağlaya teşekkürler) bir biberon kaynar suya içini açarak doğradığımız bir keçiboynuzunu atalm. Soğuyana dek kalsın içinde. Süzelim.  Balla tatlandırp sabah kahvaltılarında verelim. Akşamları verilmiyormuş bebeklere.Sadece sabahları.

Öksürk için ir diğer doğal çözüm de zencefil ve bal. bir tatlı kaşığı balla 1 çay kaşığ zencefili karıştırıp verelim.  Ancak zencefil 2 yaşınan küçük bebekler için uygun değil. Unutmyalım.

Herkse bol sağlıklı günler.

2 Comments:

Cagla Ela Yayla said...

biri cagla mmi dedi :)! cagla kurban olsun size.. kuzum rahatladysa ne mutlu bana!..

Deli Anne said...

Zenceffil ve bal ha, denemeli.. teşekkürler