Uzun süredir, huzursuz uykularıyla ve gerileyen büyümesiyle bizi zorluyordu TKÇ. Bu sebeple, geçtiğimiz hafta bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı'na muayene olduk. Durum çok kötü değilse de pek iç açıcı da değilmiş maalesef. Geniz eti ve büyüyen bademciklerimiz varmış.
Muayenenin ardından, doktorumuz, bize kendi hazırladığı bir dokümanı verdi. Geniz eti ve bademcik hakkında gerçekten güzel uyarılar vardı yazıda. Ben de Doç. Dr. Hakan GÖÇMEN tarafından hazırlanmış bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim.
" BADEMCİK VE GENİZ ETİ
Bademcikler, dil kökünün her iki yanında bulunan lenf dokularıdır. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere, enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler.İleri yaşlarda, küçülme eğilimi gösterirler.Her ne kadar, vücudun savunma mekanizmalarının bir elemanı olsalar da bazen zararlı olup çocuğun gelişiminde aksamaya, uzun dönemde geçirilen sık enfeksiyonlar göz ardı edilirse önemli organ hasarlarına, eğitim aksamasına ve dolaylı olarak iş gücü kaybına neden olabilirler.
Geniz eti, burnun arkasında, geniz dediğimiz bölgede bulunan lenf dokusudur. Bu dokunun da iltihaplanmaları olabilir ama esasen büyümeleri önem arz eder. Çocuklarda, yapısal olarak, hava yolu daha dardır. Bu yol üzerinde bulunan geniz etinin gereğinden fazla büyümesi:
* Nefes almada zorluklara ( burun tıkalı olduğu için ağızdan nefes almak gibi)
* Horlamaya
* Uykuda nefesin durmasına ( uyku apnesi)
* Çocuğun yatakta sık yer değiştirmesine ve huzursuz uykulara
* Gece terlemelerine ( özellikle baş ve boyun)
* Diş gıcırdatmalarına neden olabilir.
Geniz etinin büyümesine çözüm sağlanmazsa:
** Büyüme ve gelişmede gerileme
** Huzursuzluk
** Aşırı hareketlilik
**Saldırganlık
** Ağızdan nefes almaya bağlı, diş çürümeleri
** Damakta yükselme ve sonuçta yüzde öne doğru uzama
** Alt çenenin nispi küçük kalması sonucu, yüz şeklinde ve konuşmada bozulmaları meydana gelebilir.
Sık tekrar eden viral üst solunum yolları enfeksiyonlarına yatkınlık, tekrar eden ve tedaviye geç cevap veren orta kulak iltihaplanmalarının arkasında da yine geniz eti büyümeleri ve enfeksiyonları düşünülmelidir. Bademcik ile geniz eti büyümelerinin beraber olması da muteberdir. Bu, sorunların daha erken ortaya çıkmasına ve daha belirgin olmasına neden olur. Tek başına olduklarında, örneğin ağzı açık uyuma ve horlama yakınması varken, beraber büyüdüklerinde, daha ağır bir tablo olan uykuda nefesin durması ana tablo olabilir ve kesin müdahele gerektirir. Romatizmal ateş olarak bilinen hastalık, A grubu Beta Hemolitik Streptokoklara karşı oluşturulan antikorların yol açtığı bir komplikasyondur. Kalp kapakçıklarında ve eklemlerde ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.
BADEMCİKLER VE GENİZ ETİ HANGİ DURUMLARDA ALINMALIDIR ?
Bademcik ve geniz eti ameliyatları, Kulak Burun Boğaz kliniklerinde sık uygulanan ameliyatlardandır. Ameliyata karar vermek için gerekli kriterler:
* Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak tıkanması ve buna bağlı olarakileri derecede yutma güçlüğü, uyku bozuklukları ve kalp sorunları, diş-yüz gelişim bozuklukları, idrar kaçırma, okul başarısında düşüş ve davranış bozuklukları
* Tıkayıcı uyku apnesi ; uykuda solunumun mükerrer kez durması
* Bademcikler etrafında oluşan mükerrer abse ( peritonsiller abse) oluşumu
* Yüksek ateşe bağlı mükerrer havale nöbetleri
* Kötü huylu tümör şüphesi, tek taraflı bademcik büyümesi
* İlaç tedavisine cevap vermeyen, kötü ağız kokusu, bademcik taşları,geçmeyen boğaz ağrısı,hassas boyun ve lenf bezi iltihapları şeklindedir.
BU AMELİYAT HANGİ YAŞTA YAPILIR ?
Bademcik hastalıkları çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinmekle birlikte, erişkin için de aynı kurallar geçerlidir. Ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Bademcik ve geniz eti ameliyatları için, zorunlu hallerde yaş sınırı olmamakla beraber genelde 3-4 yaş alt sınır olarak belirlenmiştir.
Doç. Dr. Hakan GÖÇMEN
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi KBB Uzman Hekimi "
Yazıda bir kaç bilgi daha var ama onları, kendi KBB uzmanınızdan, yüzy üze öğrenmek daha doğru olur diye düşündüğümden buraya alıntılamadım.
Mutlu ve sağlıklı kalın :)
0 Comments:
Post a Comment