7 Ağustos 2012 Salı

3 Çocukla E.A.S.Y


İkizlerin yoğun bakımda kaldığı günler çok zor olsa da bazı artıları da olmadı değil. Mesela :

Biberona ve emziğe alışmış,
Düzenli beslenme saatlerini benimsemiş,
Işık ve gürültü ile çevrelenmişken bile, mışıl mışıl uyumaya alışmış iki bebekti artık Feriha Janset ve Sarper Korhan. Tanrıya şükür ki anneleri de bunu bozmayacak kadar akıllı ve deneyimli idi :)))

İlk 3 ay, prensip olarak, herhangi saat, rutin vs uygulamam ben bebeklere. Daha rahim sendromundan çıkamamış, kendini, bedenini, ihtiyaçlarını ve zevklerini belirlememiş bebekleri bir şeylere alıştırmak bazen yarardan çok zarar getirebilir. Bu yüzden, annenin yapabileceği en iyi şey, bebeklerin ilk üç aylık döneminde, rahim ortamını taklit etmektir. Mümkün mertebe, sıcak, güvenilir, sarmalanmış, loş ve gürültülü. Evet gürültülü :) Bedeninizin içi resmen bir gürültü fabrikası gibidir :) Kalp sesiniz, dolaşım sisteminizdeki kanın sesi, konuşmalar, mide ve bağırsak faaliyetleriniz, dışarıdan gelen dünyanın sesleri ve neler neler. Uzmanların, beyaz gürültü olarak adlandırdığı bu sesler, bebeğe güven ve huzur verir. Doğumla beraber, bebeğinize sesten izole bir ortam sağlamanız, huzursuz, sık uyanan ve yorgun bebeklere sebep verir.

Türker Kağan gibi ikizleri de Tracy Hogg'un meşhuur E.A.S.Y. sistemiyle büyütmeye karar vermiştim. 4 aylık olduklarında hemen bir günlük rutin oluşturdum. Sizlere örnek olabilmesi için paylaşacağım. Üstelik bu ikiz E.A.S.Y. si olduğu kadar 3  çocuklu hayata bebek(ler)i entegre etme kılavuzu da sayılabilir bir bakıma.

Tracy Hogg ve E.A.S.Y. nedir derseniz: Bu hanımefendi (ki şu an hayatta değil, kanser yüzünden hayatını kaybetti bir kaç sene önce) Bebeklere Fısıldayan kadın olarak kendini ünlendirmiş bir hemşire aslında. Çok fazla sayıda bebek ve ebeveyn ile haşır neşir olmuş ve kitabında anlattığı üzere, neredeyse tamamını rahata erdirmiş. 2 sistemden bahseder.

E.A.S.Y.
Yani Eat (yemek) Activitiy(aktivite) Sleep(Uyku)  Your time( sizin zamanınız)  Bu şekilde sıralı bir rutin önerisidir.

Bizim Easymiz ise şu şekilde:
06:00
Anne kalkar, kahve içer, rahatlar, mamaları vs hazırlar, banyo sonrası kıyafetleri Türker'in okul ihtiyaçlarını hazırlar lar lar lar....
07:00
Çocukların uyanışı. Hepimiz en geç bu saatte ayakta oluruz.
07:00 - 08:00 Arası:
Türker'in atıştırma kahvaltısı, banyosu, giyinmesi, ikizlerle cilveleşme, biraz oyun ve lütfen bir kahve daha :) Türker'i servise uğurlama. Bu arada çok acıkan varsa ikizlerden birini besleme
08:00- 09:00 Arası:
 İkizlerin doyurulması, gaz çıkartma seansı, banyosu
09:00 - 12:00 Arası
İkizlerin 1. uykusu, annenin kahvaltısı ( hafta sonları anne ve Türker) ufak ev işleri, dinlenme
12:00-14:00 Arası
İkizlerin  12:00 de uyandırılması ya da uyanmaları, beslenmeleri, biraz oyun, az yiyen varsa tekrar besleme ve alt değiştirme (Hafta sonu ise Türker'in öğlen yemeği)
14:00 16:30 Arası
İkizlerin 2. uykusu, ufak ev işleri, dinlenme
16:30- Uyanma ya da uyandırılma.
17:00 Türker'in okuldan gelişi ve18:00 e kadar 3 bebeyle oyun, paylaşımlar, ilk depo beslemesi ( Gece uykusu için)
18:00- 19:00 Arası
Türker'in akşam yemeği, Paşa yemeğini yerken, ikizlerin 2. depo beslemesi ve banyosu
19:15- 20:45 arası
İkizlerin gece uykusu, Türker ile oyun, ufak ev işleri, Türker'in banyosu, Türker'in uyku ritüeli ve 20:45 de yatağına bırakış. yaklaşık 21:00 gibi uykuya dalmış olur. Eğer çok yorucu bir gün ise ya da hafta sonu ise ( evde öğlen uyumadığından) Türker'in uykuya dalışı 20:00  olacak şekilde planların akşamı.

21:00den sonra ise Eeyy Özgürrlüüüüük :)))

00:00 da Uyandırmadan besleme anlamına gelen Dream Feed öğününü alır ikizler. Doğru dürüst yemişlerse genelde sabah  05:00 e kadar uyanmazlar. Uyanan olursa da beslenir ve yatar. Ve gün tekrar 06:00 da başlar.

İşte 3 çocuklu EASY bu şekilde uygulanıyor bizim evde :) Yarınki yazıda da EASY nedir, faydaları nedir, neden yapmalıyız gibi detayları anlatıcam.

Huzurlu günler :)

Hamiş: Eski blog temamızı özlemişim :)

2 Comments:

Nil said...

Sarper Ferişe mi sataşıyor :D haha
EASY miş her neyse, fotoyu gördükten sonra aklımda bişey kalmadı. yerim la ben bunları.

Unknown said...

Ye teyzesi ye onları :) Sarper haylaz Ferişe göre :)