3 Ağustos 2012 Cuma

Hasta Olsam İyi Olacak....



Güneş girip de doktor girmeyen evimizin, rutini değişti. İkiz cüceler doğduğundan beri, hatta hamileliğimden itibaren doktorlarla çok haşır neşiriz. Rutin kontroller, tahliller, ağlamalar nedendir araştırmaları vs vs vs derken 2 haftada bir hastanedeyiz artık.

İkizlerimizden Feriha 9 gün, Sarper ise 29 gün yoğun bakımda kaldı. Özel Gaziosmanpaşa hastanesini seçmiştik. Şansımıza orada tanıdığımız ve yaptığım "derin" araştırmalar neticesinde, oldukça başarılı bir neonatolog olan Şahin HAMİLÇIKAN idi sorumlu doktor. Türk tıp tarihinde çok da eski geçmişi olmayan bir branş neonatoloji. Türk Neonatoloji Derneğine'ye göre aktifleşmesi son 15 yılın içinde olmuş hatta.Bu alanda   uzmanlaşmış doğru dürüst hekim bulmak zor demektir bu.

Şansımıza Şahin Doktor iyiymiş bu konuda. Bilenler öyle söyledi. Benim gibi pimpirik üstadı bir başak burcuna  bu yetti mi ? Hayır tabii ki. ÇorapBabayla yaptığımız araştırmalar hep iyi yönde sonuç verdi.

İstediği kadar , araştırma makale yayınlasın, kongrelere gitsin farketmez. Benim gözümde iyi hekim olmanın şartları gayet belirlidir:

1- Hasta sirkülasyonu çok olan bir hastaneden ihtisas almış olmalı (vaka çeşitliği adına)
2- Çocukların dilinden çok iyi anlamalı
3-Annenin dilinden daha da iyi anlamalı
4-Pozitif olmalı (Pollyanna değil ama)
5- Sakin olmalı

Şahin Doktor bunların hepsine sahip. İlk başta böyle değildi tabii ki :) İkizler yoğun bakımda yatarken, üzüntü,telaş, bilinmezlik, bir türlü fırsat bulunup da girilemeyen postpartum halleri ve durmaksızın çekilen evlat hasreti ile bakış açım bu değildi. O, sakin sakin anlattıkça, iyi değil ama kötü de değil durumları dedikçe, yakasına yapışıp " söylesene yaaa söyleseneee, şu ayın şu günü çıkacaklar deseeneee!!" diye sarsmak gelirdi içimden. Sonra anlıyor tabii ki insan ama o zamanlar soğuk ve duygusuz bulurdum kendisini :) Hatta ilk bir iki muayenede , ÇorapBaba arayıp da "Nasıl gidiyor Şahin Bey'le ?" dediğinde ilk cevabım "Biliyor musun? Adamın dişleri varmış, gülümseyebiliyormuş!!" olmuştu.

Yoğun bakım ertesi, ikizlere doktor arayışına girmedik hiç. En az 1 yaşına kadar Şahin Doktor  idi aile meclisimizin kararı. Eh. iyi ki de öyle yapmışız. Zira, yoğun bakım sorumlusu, neonatolog Şahin Doktor ile Çocuk Hekimi Şahin Doktor çok farklıydı.

Her gün bir ya da birkaç mail alıyorum doktorumuzun kim olduğuyla ilgili. Kimi önerirsiniz diyorlar. Doktor Şahin Hamilçıkan'ı gönül rahatlığıyla öneririm sizlere, çünkü:

1- Türker Kağan, 3 yıl 3 aydır ilk defa, ağlamadan muayene oldu. Hatta, eski doktorumuz artık çalışmadığı için, Türker bana artık hangi doktorun ona bakacağını sorduğunda, kardeşlerinin doktoru Şahin Amca demiştim. El cevap: Hımmmm, bu  ayalay haşta olşam iyi olacak!!!
2- Muayeneden ziyade, öncelikle bebeği/çocuğu rahat ettirmeye yöneliyor ve bu süper bir şey. Evladınız orada ağlamaktan kıçını yırtarken ve ödü kopmuşken sizin "Ahh ama çok iyi bir doktor!!" demek gelmiyor içinizden.
3- Eski doktorumuz çok GENİŞ idi. Ben ise çok pimpirikliyim ama yiğitliği lekeleyip de çaktırmam pek. Şahin Doktor, en korkulacak şeyi bile, "Biraz kurabiye alır mısınız?" sakinliğinde size sunduğu için şimdi rahatım. Genelde tepkisi şu  oluyor: Muhtemelen bir şey yoktur ama biz tedbirli olalım. Olalım tabii. Tedbir benim göbek adım :)
4- Doktor milletinin aksine egosantrik değil. Tahlilleri, ultrasoundları vs leri istediğim hastanede yaptırabiliyorum. Diretmiyor.Bu çok rahatlatıcı.
5- Çocuk ve bebeklerle iletişim düzeyi beni tatmin ediyor.
6-Ama esas önemlisi Anneyi dinleme tarzı. Gözünüzün içine bakarak ve can kulağıyla. Bir doktor anımsarım, bir yorumuma karşılık " ben eğitimini aldım bu işin sen de kimsin" tarzındaki tepki vermişti. Etki mi :))) E haliyle :) Etki tepkiyi getirir değil mi :)
7- Ben pozitif bilimle eğitilmiş bir bilim adamıyım ve söylencelere inanmam ya da pek aldırmam. Ama feodal sistem ve yöntemlere karşı ılımanım. Biberonu reddeden ve sütümle de doymayan Feriha için gerekirse süt anne bile bulabilirsiniz yaklaşımı çok hoşuma gitmişti mesela. Bazen, fikirlerinizi söyleyemezsiniz ya işte o fikir hep kafamdaydı ve benden önce bana sunulması çok keyifliydi.

Hasıl-ı kelam, bu doktorumuz çok  iyi, sevdik biz. Ailemizin beş ferdinin de hoşuna gitti. Size de öneririz.

Merak eden için: http://www.gophastanesi.com.tr/displayContents.asp?ContentId=58&StaffId=277

Sağlıklı günler hepinize :)

PS:
Neonatoloji: Yeni doğan hastalıklarını inceleyen tıp bilim dalı.

2 Comments:

Nil said...

İçine sinen bir doktorunuzun olması ne güzel. Ece dr unu hiç sevmedi ve sanırım onu ziyaret etmeyeli baya oldu.

"bu aralar hasta olsa iyi olurmuş"sıpa :)

Unknown said...

Ükela dümbeleee diyorum ona :)