9 Ağustos 2012 Perşembe

Enine Boyuna E.A.S.Y Rutini


Bebeklerin günlük hayatını, belirli bir rutine oturtmak amacıyla, Tracy Hogg  tarafından hazırlanmış bir sistemdir  E.A.S.Y. Aslen bir akrostişdir.

 E: Eat yani yemek
A: Acticivity yani aktivite
S: Sleep yani uyku
Y:Your Time yani sizin zamanınız.

 E.A.S.Y bir plan ya da çizelge değildir. Saat koymayı hedeflemez. Hayatınızı dakikalarla cehenneme çevirmek değil, sizin ve bebeğinizin yaşantısını kolaylaştırmaktır amacı.

Bir bebek olduğunuzu farzedin. Konuşamıyorsunuz, sadece beden diliniz ve ağlamalarınızla ihtiyaçlarınızı anlatmaya uğraşıyorsunuz. Bebek için güvensizlik ve bilinmezlik, anne iiçin vicdan ve kaos. Bunu çözümlemek çok kolay aslında.

Tekrar söylemekte fayda var.  E.A.S.Y şöyle bir şey değildir:

09:00 kahvaltı
10:00 uyku..... ve saire. Yani 10:05 de uyanık olan bebeğiniz için endişelenmenize ya da sinir krizi geçirmenize yol açmaz. Aslında tam olarak  E.A.S.Y:

Bebeklerin günlük hayatlarını rutine oturtmaktır. Uyanmayla başlayan günü beslenme, aktivite ve uyku izler. Sonra gene uyanma, beslenme, aktivite ve uyku..... Bu bir döngüdür ve böyle devam eder. Böylelikle, hem bebek bir sonraki aşamada ne olacağını bilir hem de anne daha güvenli ve rahat olur.

Tracy Hogg 4 ana dönem  ve 4 ana yöntem belirlemiş  E.A.S.Y için.

Yeni doğanlar için 2 saatlik  E.A.S.Y rutini
4 Aya kadar 3 saatlik  E.A.S.Y rutini.
4- 6 ay arası için 4 saatlik  E.A.S.Y rutini ve
6 ay üstü bebekler için 5 ya da 6 saatlik  E.A.S.Y rutini.

Kaç saatte bir tekrarlanırsa tekrarlansın, rutinin özü aynıdır. Örnek olması için 4 saatlik rutine bakalım:

Uyanmanın ardından beslenme. + saat rutinindeki bebekler genelde 20 dk içinde karın doyurabilirler. Ardından aktivite yani bebeğin uyanık anları ki 4 saatli  E.A.S.Yde bunun için 1,5 saat ayrılmıştır. Aktivitenin ardından yorgunluk belirtileriyle beraber yatağa gidiş ve 2 saatlik bir uyku. Bebeğin huyuna, yapısına vb öğelere bakılarak aktiviteden uykuya zaman kaydırılabilir ya da tam tersi. Geceki 12 saatlik uykuyu çıkarırsak geriye kalan 12 saat içinde 3 kez bu rutini tekrarlamış olacaksınız ve normal şartlar altında 6 saat  gündüz uykusu uyumuş, 4 kez beslenmiş ve yaklaşık 6 saati de uyanık geçirmiş  bir bebeğiniz olacaktır. İdealize edilmiş hedef, 4 saatlik  E.A.S.Y rutininde budur. Bebek büyüdükçe, uyku-aktivite dengesi aktiviteden yana kayar doğal olarak.

Aktivite denilen şey, uyku ve beslenme harici yapılan herşeydir. Banyo,  kıyafet değişimi, oyun, bez değişimi, aklınıza ne gelirse. Biz şu an Feriha için 4 saatlik Sarper için de 3 saatlik rutini uyguluyoruz zira Sarper açlığa dayanamıyor çok fazla.
E.A.S.Y rutini ile belirli kazanımlarınız olacaktır.

*Bebeğiniz, düzeli bir hayata çok küçükten alışacak ve tüm hayatına yansıyacaktır.
*Tahmin edilebilir bir sistemde oldukları için bebekler çok daha huzurlu ve sakin olacaklardır.
*Aniden acıkma vb gibi durumlara hazırlıksız yakalanmayacağınız için çok daha sakin bir anneler olacaktır.
*Bebeğin ağlama sebepleri daha kolay anlaşılır. Rutininizde sırası gelen işe bakarak, aç mı sıkıldı mı uykusu mu geldi?? Anlamak daha kolaydır.
*Gündüz düzenli ve yeteri kadar uyuyabildikleri için, bebekleriniz gece daha sağlıklı ve uzun bir uyku çekerler.
*Yeteri kadar beslendiklerinden emin olursunuz ve bu da rahat ve uzun bir gece uykusunun  sırlarındandır.
*Sizin molalarınızın süresi ve saati belli  olduğu için daha sakin, sabıtrlı bir anne olursunuz ve önceden plan yapabilir hale gelirsiniz.
*Bebeğinizin beden dilini ve ağlama karakteristiğini anlamak çok kolaylaşır.

İşte  E.A.S.Y rutinini bu yüzden benimsedim ve 3 çocuğuma da uyguluyorum. Beni de onları da çok rahatlatıyor bu rutin.

Benim gibi, ikisi bebek üç çocukla uğraşıyorsanız  eğer, not almak hayat kurtarır. Hangisi ne zaman uyudu, uyandı, ne zaman, ne kadar yedi, kaç kere kaka yaptı, ilaç saatleri vs vs.

Ben kendime bir defter hazırladım. Evin en işlek noktası olan, koridordaki dolabın üzerine koydum. Gidip gelirken notlarımı kolayca yazıyorum.




3 ana başlığım var: Uyku, yemek ve diğer. Diğere, kakaları, ilaç saatlerini vs yazıyorum.
EASY ile aklıma gelenler bunlar. Unuttuklarımı da zaman içerisinde eklerim. :)

1 Comment:

Adsız said...

Merhaba ben kitabı okudum ama anlamadığım bir kısım var gece onbirgibi mama yüklemesinden sonra sabaha kadar meme yok mu uyandığı zaman piş pişlayip mi uyutacagiz