9 Mart 2011 Çarşamba

Yaşamı Kolaylamak


Hepimiz ya da oldukça büyük çoğunluğumuz, çocuk odalarındaki dağınıklıktan, gün içinde oturup iki dakikayı kendimize ayıramamaktan, sürekli çocuğumuzun biri bitip diğeri başlayan ihtiyaçlarına yetiş(e)mekten dolayı şikayet ediyoruz.
O kadar tanıdık ki bu anne profili , bütün evlerde mevcut. Çoğu anne yalnız gün içinde. Eğer çalışmıyorsa, ev hanımıysa, bakıcı tutmak lüks, hatta gündelikçi tutmak bile. Evi uzak ya da şehirdışındaki anneler, gelse de herşeye maydonoz olup sürekli eleştirileriyle bizi bunaltan kayınvalide sektörü vesaire vesaire...  Bize yardımcı olacak kim peki ?
Bize yardımcı olacak olan gene biziz. Hem ev içindeki hayatımızı kolaylaştırmak, hem kendimize zaman ayırmak, hem bireyselleşebilmiş ve kendi ihtiyaçlarını gören çocuklar yetiştirmek, hem ev işlerini yetiştirebilmek ve hatta kuaföre, alışverişe gidebilmek ..... Bunlar inanın hayal değil. İşleri bu düzeye getirebilmek için, ilk başta biraz zaman ve çaba gerekiyor ama yaklaşık 3-7 günlük bir mesaiden sonra yaşasın özgür hayat :)
İşin kolayı şu :
Evimizi daha pratik bir hale getirmek
NASIL ?
Şöyle:
İşe evden başlayın derim ben. Öncelikle kendinizin ve eşinizin gardrobundan başlayın. Son 1 sene içinde giymediğiniz, eskimiş, daralmış/bollaşmış, modası geçmiş ve buna benzer ne kadar kıyafetiniz varsa atın, verin, kurtulun. Rahatlatın dolaplarınızı.
Ev içinde ıvır zıvır kabiliniden ne varsa kurtulun. Minimalist yaklaşım huzur demektir. O yoğurt kabına asla birşey koymayacaksınız. O kadar boş kavanozla turşu fabrikası açabilirsiniz. Üst üste yığılmış, br ara bakacağınız dergi ve gazete öbekleri de cabası. Bakmak istiyorsanız bakın. Boş bir defter edinin, beğendiğiniz yazıları kesin yapıştırın çok gerekliyse ya da goggle ı kullanın.Topalmda 50 satır bilgi için 1500 sayfa//10 kilo kağıt barındırmayın.
Çocukların küçülen kıyafetlerinden kurtulun. Eğer kardeş planınız varsa vakumlu torbalara koyun kaldırın.
Evinizde depo olarak kullanılabilecek dolaplar için uygun alanlar varsa değerlendirin. 80 cm lik 5 raflı bir dolap bazen dünyayı alır içine.
Gereksiz tabak çanak, kullanılmayan tencere, eski püskü anne hatırası( çok özel olanlar hariç tabi) , kayınvalide yadigarı...... Kurtulun.
Mutfakta devrim yapın. Haftalık menü hazırlayıp o menüye göre alışveriş yapın. Nohut fasulye vb şeyleri haşlayın deep freze atın. O kadar kolay oluyor ki. Köfte, kavrulmuş soğan+salça+kıyma harcını bol yapın onu da atın deepfreze. Yemekleri iki ölçü yapıp, uygun aşamasında bir ölçüyü ayırın. Dondurun. Vakti gelince pişirmeye devam edin. Hazırlık aşaması olamdan sadece pişme süresinde bir tencere yemeğiniz olsun.  Fırınınızı kullanın. Hem pratik, hem hızlı hem de vakit kazandıran bir dosttur kendisi. O kadar çok çeşit yapabilirsiniz ki fırınınızda. Hem de sağlıklı.
Alışveriş listesi yapın. Biteni anında yazın listenize. Alışverişten eve gelip aaaaaaaaa tuuz demekten kurtulursunuz. ( Benim gibi listeyi evde unutmayın ama)
İşleri günlere bölün. Herşeyin altından aynı gün kalkamazsınız.
bebeğinizin uyku saatlerinde kendinize izin verin. Bi kahve yapın, kitap okuyun, arkadaşınızla konuşun, uyuyun, banyo yapıp oje sürün.... Kendinizi şımartın.
Sabah saatleri daha enerjik oluruz. Günlük temizlik yemek vb işleri sabahtan halledin. Öğleden sonra çocuğunuzla vakit geçirin. Daha çok zaman kalıyor bu şekilde.
Yardım alın. Her fırsatta "yardım" teklif eden arkadaş ve aile bireylerini köşeye sıkıştırın. Kendileri kaşındılar. Siz işinizi yaparken bazen bebeğinize biri bakabilir.
Eşinizle paslaşın ( en zoru da bu biliyorum) cam silsin, yer silsin demiyorum. Ama alışverişe yardım edebilir. Siz birşeyler yaparken bebeği parka götürebilir. Eğer ona güvenirseniz sizi şaşırtacaktır. Babalar da çocuklara bakabilir.
Eğer bütçeniz uygunsa belli aralıklarla temizliğe yardımcı birini çağırmaktan çekinmeyin. Ayda bir kez bile olsa ağır işleri yapabilir.
Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Önemli olan mutlu olmanız, huzurlu olmanız. Bu sayede eviniz ve evinizdeki bireyler de daha huzurlu olacaktır. Her işi yetiştirmiş, evi pırıl pırıl, beş çeşit pişirmiş ama bunu yapmak için bütün gün çocuğuna bağırmış, saçını bile taramamış bir anne olmak istemezsiniz.
Yuvayı dişi kuş yapar demek, bence bu demek işte. Siz mutlu olun, yuvanız da mutlu olsun.

3 Comments:

Nil said...

Nilüm elimden geldiğince kulağıma küpe yapacağım bu tavsiyelerini. ah nasıl imrenirim bir bilsen, evine gittiğinde pırıl pırıl bir ev, mis gibi yemeği hazır, giyinmiş, tırnaklar saçlar o biçim...
ben ne zaman böyle olacam acaba

Unknown said...

:) Sen her halinle güzelsin. Yemklerinde harika ve ne zaman gelsem evin hep temizdi.Haksızlık etme kendineeee ..

Cagla Ela Yayla said...

yararli hatunum döktürmüs yine... hayranim sana :)idolumsun hehe