9 Mart 2011 Çarşamba

Haylazlar İçin Güvenlik

Küçük haylazlarla sokağa çıkmak bazen gerçekten bir dert. Güvenliklerini sağlamak için gözümüzü dört açıyoruz herzaman. Bebek arabası, çocuk kayışları, " elimi tut, sakın bırakma" lar, " oğluum koşmaaa" lar neler neler. Hepimiz eve dönünce bir ohh çekiyoruz. Sıcak evimize, güvenli yuvamıza kavuştuk sonunda.
Madalyonun öbür yüzü de var. Bebek ve çocuklar için hatta yetişkinler için, güvenli yuvamız  herzaman okadar da güvenli olmuyor. Ev kazaları hala bebek ve çocuklarımız için hayati tehlikeler içeren yaralanmalara ve hatta ölümle sonuçlanan olaylara yol açabiliyor.
Yapılan araştırmalar her üç ölümden birinin ve her 5 ciddi yaralanmadan 3'ünün "güvenli" evlerimizde yaşandığını ortaya koyuyor. Ev kazalarını, gerçekleşme sıklığına göre sıralarsak:
1- Yanıklar ( sıcak su, soba, yemek yanıkları)
2- Kimyasal maddeler sonucu yaralanma ( içme ya da cilde temas)
3- Ağır bir cismin altında kalma ( en çok televizyon)
4- Yüksekten düşen cisimler ( dolap üstünde depolanan eşyalar vb.)
5- Halı, kilim ve yer kaplamaları yüzünden düşerek yaralanma
6- Merdivenden, balkon gibi yerlerden düşme
7- İlaçların sebep verdiği zehirlenmeler
Tablo gerçekten korkunç. Peki ne yapabiliriz ? Aslında alınacak minik önlemlerle bu tür kazaların bir kısmının önüne geçmek, bir kısmının da hayati risk içeren hale dönüşmesini önlemek mümkün.
Mutfaktan başlayalım. Kesici ve delici aletleri çocukların ulaşamayacağı çekmece ve dolaplara yerleştirmek ya da bu çekmeceleri çekmece kilidiyle kapalı tutmak en kolay çözüm. Ağır ve sıcak tencereleri ocakların arka gözünde kullanmak, mutfakta tabure, sandalye vb eşyalar bulundurmamak da gerçekten önemli. Sİz içerde değilken kapısını kapalı tutmak da çok işe yarar.
Mutfak dolaplarının merdiven gibi kullanılmasını önlemek için alt çekmeceleri çekmece ki,lidiyle kapatmak ve kulplarını çıkartmak da çok işe yarıyor. ( Bu şimdilik! Türker Bey'i durdurdu)
Banyoda kaydırmaz zemin örtüleri kullanmak ve suyun sıcaklığını kombi/şofben den düşük sıcaklıkta ayarlamak gerek. Bebekler bir kova suda bile boğulabilir. Asla yalnız bırakılmamaları gereken yerlerden biri banyo bu yüzden.
Evde kullanılan halıların altına konulacak kaydırmaz malzemeler, halılaırn zeminde kayarak risk oluşturmasını önleyecektir.
Eviniz merdivenli ise merdiven başlarına mutlaka parmaklık takılmalı ve  bebek/çocuklar tarafından açılması kolay kilitlerin olmamasına dikkat edilmelidir. Merdiven korkuluklarının araları aşağı düşmeye ya da kafalarının sıkışmasına mahal vermeyecek bir ölçüde olmalıdır. Eğer merdiven kaplamaları çoraplı ayaklar altında kayan cinstense, halıyla kaplanmalıdır.
Ecza dolabı mutlaka kilit altında olmalıdır. Buzdolabı, çekmece gibi yerlerde ilaç bulundurmak felakete davetiye çıkarabilir.
Isınma sistemi olarak soba kullanılıyorsa, üstünde sıcak su, tencere bulundurulmamalı ve mutlaka etrafı koruyucuyla çevrilmelidir.
Temizlik maddelerimizi seçerken kapaklarının çocuk kilitli olmasına dikkat etmek de çok önemli. Önce bastırıp sonra çevrilerek açılan bu kapak sistemi gerçekten çocuk tarafından açılamıyor. Kulandıktan sonra mutlaka sıkıca kapatmak ve dışına bulaşan deterjanları yıkamak da çok önemli. O kadarcık temizlik maddesi bile, türüne göre küçük bedenleri için ağır olabilir.
Evdeki kitaplık, dolap vb ağır mobilyaları duvara sabitlemek iyi sonuç veriyor.
Keza televizyonunda üstlerine devrilmesini engellemek için satılan kayışlar var. Duvara sabitlemek için kullanılıyor.
Oda kapılarına konulacak stoperler de aniden kapatılan kapılara sıkışabilecek minik parmaklar için iyi bir çözüm.
Oğlumun süt kardeşi Ela'nın başına gelen bir kaza da ciddi bir konu. Düşerek balkon camına kafasını vurmuş ve ameliyatla sonuçlanan bir kaza yaşamıştı. Evdeki camların mutlaka temperli cam ya da safety glass denen yüksek güvenlikli cam olması bazen hayati önem taşıyor. cam kapaklı mobilyalar özellikle çok ciddi risk taşıyor. ( bu konuyu hatırlatan babamıza teşekkürler ve öpücükler)
Bu tür güvenlik malzemelerini bir çok bebe mağazasında bulabilirsiniz. İkea çok güzel çözümler üretmiş mesela. Dğer bebek markalarında da  çok efektif çözümler var. Amaç bebeklerimizi korumak olunca en önemlisi de büyüdüklerini gözardı etmemek. Bugün tırmanamadıkları yere, açamadıkları dolaplara, bir ertesi gün başarıyla ulaşabiliyorlar.
Güvenli evler, sağlıklı bebekler dilerim.

1 Comment:

Nil said...

Bir resim bir postu bu kadar güzel anlatabilir :) başka söze ne gerek :)